Când nu poate fi prevenită, malaria ucide. De ce ar trebuie să-i îngrijoreze pe moldoveni o infecție care decimează populația africană?

Malaria este o boală infecțioasă  răspândită în regiunile tropicale și subtropicale. Aceasta este provocată de mai multe specii de paraziți, care ajung în sângele omului prin mușcătura țânțarului din specia Anopheles. Paraziții se înmulțesc în globulele roșii din sânge, și provoacă grave probleme de sănătate, cum ar fi convulsii, leziuni ale creierului, dificultăți de respirație, insuficiență de organe și deces. Din păcate, nu există nici un vaccin eficient împotriva malariei. Boala poate fi însă prevenită prin aplicarea tratamentelor medicamentoase specifice.

În ce zone ale lumii este răspândită malaria?

Malaria este răspândită în zonele tropicale unde este cald și umed. În 2020, au fost raportate 241 de milioane de cazuri de malarie în întreaga lume, inclusiv  627.000 de decese. Majoritatea au fost înregistrate în Africa și Asia de Sud și de Sud-Est. Condiții propice pentru răspândirea infecției există și în regiunile:

  • America Centrală și de Sud;
  • Republica Dominicană, Haiti și alte zone din Caraibe;
  • Europa de Est;
  • Insule din Oceanul Pacific Central și de Sud (Oceania).

Cât de mare este riscul răspândirii malariei în Republica Moldova?

Așezarea geografică şi condițiile climaterice situează Republica Moldova printre țările cu un risc sporit pentru invazia malariei. În urma monitorizării populațiilor de țânțari Anopheles în ecosistemele țării pe parcursul anului 2019, au fost identificate 9 specii, dintre care 6 sunt vectori importanți ai unor agenți patogeni, inclusiv și plasmodiului malaric. Astfel, prezența vectorului specific pe teritoriul țării reprezintă un factor de risc pentru sănătatea publică prin faptul că poate transmite agentul cauzal al malariei, mai ales pe fundalul fenomenului de migrație intensă a cetățenilor republicii.

Cine ar putea face malarie?

Oricine se poate îmbolnăvi de malarie, infecția afectează însă, în preponderent, populația de pe continentul Africa. Riscul de a deceda este înalt printre copiii mici, persoanele în vârstă și femeile însărcinate. Oamenii care trăiesc în sărăcie și nu au acces la asistență medicală sunt mai susceptibili de a dezvolta complicații din cauza bolii. Peste 90% dintre decesele cauzate de malarie au loc în Africa și aproape toți cei care mor sunt copii sub vârsta de 5 ani.

Ce cauzează malaria?

Un țânțar se infectează de malarie atunci când mușcă pe cineva bolnav. Ulterior, în timpul altor mușcături, transmite paraziți în fluxul sangvin al persoanelor, unde se înmulțesc. Există cinci tipuri de paraziți ai malariei care pot infecta oamenii. În cazuri rare, femeile însărcinate infectate pot transmite infecția copiilor lor, înainte sau în timpul nașterii.

Care sunt semnele și simptomele malariei?

  • Febră și transpirație;
  • Frisoane;
  • Dureri de cap și dureri musculare;
  • Oboseală;
  • Dureri în piept, probleme de respirație și tuse;
  • Diaree, greață și vărsături;
  • Icter (îngălbenirea pielii și a albului ochilor).

Cea mai severă formă de malarie, care poate evolua spre comă, este cunoscută sub numele de malarie cerebrală. Acest tip reprezintă aproximativ 15% din decesele la copii și aproape 20% din decesele adulților.

Când apar primele simptome?

De obicei, semnele malariei apar în decurs de o lună de la infectare. Sunt cazuri însă când boala se manifestă peste un an sau mai mult. Există paraziți care pot trăi în organism timp de câțiva ani, fără a provoca simptome. Unele forme de malarie, în funcție de tipul de parazit, pot recidiva. Paraziții sunt inactivi în ficat, iar apoi, peste câțiva ani, pot ajunge din nou în fluxul sanguin. Simptomele reapar când paraziții încep să circule.

Poate fi prevenită malaria?

Dacă intenționați să locuiți temporar sau să călătoriți într-o zonă în care malaria este frecventă, anunțați medicul de familie. Acesta va prescrie tratamentul pe care trebuie să-l administrați înainte de plecare, în timpul aflării în acea regiune și la revenire în țară.  De asemenea, pentru a reduce șansele de a face malarie, este necesar de a preveni mușcăturile de țânțari.

  • Aplicați unguent împotriva țânțarilor pe pielea expusă.
  • Puneți plasa de țânțari peste paturi.
  • Puneți plasă de țânțari la ferestre și uși.
  • Tratați îmbrăcămintea, plasele de țânțari, corturile, sacii de dormit și alte țesături cu soluție împotriva insectelor.
  • Purtați pantaloni și mâneci lungi pentru a vă acoperi pielea.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *