Cum obții o proteză auditivă gratuit dacă locuiești în municipiul Chișinău și ești asigurat medical?

Serviciu de audiologie, care deservește pacienții cu deficiențe de auz din toate sectoarele municipiului Chișinău, funcționează în cadrul Secției de Otorinolaringologie din cadrul IMSP AMT Centru. Medicii stabilesc diagnosticul de hipoacuzie, forma, identifică motivele care au contribuit la apariția și dezvoltarea surdității, decid dacă pacienții necesită protezare auditivă. În ultimii trei ani, 3570 de pacienți au beneficiat de proteze auditive, distribuite în conformitate cu Programul Național de asigurare cu proteze auditive. Mai multe detalii aflați, din acest interviu, de la medicul ORL Natalia Mîrza.

–           Cum evaluați calitatea auzului și stabiliți diagnosticul?

Natalia Mîrza: Procesul de examinare a pacientului are mai multe etape. Pentru început,  colectăm anamneza de la pacient, apoi efectuăm examenul obiectiv, acumetria fonică și instrumentală, urmată de audiometria tonală liminară, pacientul aflându-se în cabina audiologică, izolată fonic. La final, interpretăm rezultatele.

–           Depistați toate tipurile de hipoacuzie?

Natalia Mîrza: Examenul audiologic ne permite să stabilim nu doar prezența unei hipoacuzii, dar și aprecierea tipului, daca este vorba despre o hipoacuzie de percepție, cauzată de o leziune la nivelul cohleei sau despre o hipoacuzie de transmisie, determinată de procese inflamatorii la nivelul urechii externe, urechii medie sau de afectarea tubei auditive.

–           Căror pacienți le indicați utilizarea protezelor auditive?

Natalia Mîrza:  Orice persoană cu deficiență de auz, începând de la o hipoacuzie ușoară până la profundă, are nevoie de proteză auditivă. Aceasta oferă un confort auditiv cotidian, reduce efortul de concentrare și respectiv – oboseala, asigură conservarea rezervei cohleare pe un termen mai lung, reduce rata de izolare și retragere din viața socială.

-Proteza auditivă este indicată și pacienților cu hipoacuzie totală?

Natalia Mîrza:  Dacă este vorba despre  cofoză – absența totală a auzului, atunci o proteză auditivă, chiar cu amplificare foarte puternică, nu va fi eficientă.

–           Ce trebuie să facă un pacient pentru a beneficia de o proteză auditivă?

Pentru început, pacientul trebuie să se adreseze la medicul ORL în centrul medicilor de familie unde este deservit. Dacă medicul specialist presupune o deficientă de auz, atunci îi eliberează o îndreptare către serviciul nostru – formularul 027, cu programare prealabilă.

În prezent, peste 1800 de pacienți din municipiul Chișinău sunt în așteptarea unei proteze auditive.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *