Cum se manifestă gripa și infecțiile respiratorii acute la copii?

Gripa și infecțiile respiratorii acute (IRA) reprezintă cele mai obișnuite patologii umane și toți oamenii de pe glob sunt afectați de ele. Adulții pot prezenta anual de la două până la cinci episoade de IRA, în timp ce copiii – între șase și zece infecții pe an (ajungând până la douăsprezece pentru copiii de vârstă școlară).

Cum se manifestă gripa?

Gripa sezonieră se caracterizează printr-o apariție bruscă a febrei, sindromului toxic general și sindromului de catar respirator. În perioada sezonului de gripă, probabilitatea infecției este înaltă și o suspectăm atunci când bolnavul a interacționat cu o persoană febrilă, iar boala a debutat acut cu febră peste 38°C, cefalee, dureri în globii oculari, dureri musculare, adinamie, posibil vome. Toate aceste simptome se intensifică timp de 1-2 zile, după care apare catarul respirator (rinoreea, tusea, durerile în piept). În aceste cazuri sunt necesare adresarea la medicul de familie sau solicitarea asistenței medicale urgente.

Semnele gripei la sugari

La sugari, gripa decurge altfel: începe lent, cu temperatură corporală nu prea înaltă (până la 38°C), cu catar respirator discret – nas înfundat, tuse rară, strănut, eliminări nazale, dar pot apărea și vome, diaree, scădere în greutate, somnolență. În acest grup de vârstă se pot înregistra complicații (pneumonii, otite, infecții ale căi- lor urinare) frecvente și severe.

Tratamentul gripei

Tratamentul gripei începe cu repaus la pat în condiții de izolare la domiciliu pentru bolnavii de gripă simplă, necomplicată sau în spital pentru bolnavii cu forme severe sau complicate. Terapia de bază include regim la pat până la normalizarea temperaturii corpului, plus 2-3 zile, igiena bucală, a nasului și ochilor, alimentația bogată în vitamine, calorică, suficientă conform vârstei. Sugarul va fi alăptat mai frecvent, se va aplica aportul de lichide variate conform vârstei și toleranței, se va recurge la combaterea febrei, inflamației, cefaleei și durerilor musculare cu Paracetamol sau Ibuprofen, la măsuri fizice de diminuare a febrei recomandate de OMS (hidratare orală, amplificarea circulației aerului: ventilator, fereastră deschisă).

Consecințele gripei, în cazul tratamentului tardiv

Majoritatea oamenilor se recuperează după febră și alte simptome în decurs de o săptămână, fără a necesita îngrijiri medicale. Dar gripa poate provoca boli grave sau deces, mai ales printre persoanele cu risc crescut – femeile însărcinate, copiii cu vârsta de la 6 luni până la 5 ani, persoanele în vârstă, cele cu afecțiuni cronice specifice, cum ar fi HIV/ SIDA, astmul bronșic și bolile cardiace, lucrătorii din domeniul sănătății.

Simptomele Infecțiilor Respiratorii Acute

Spre deosebire de gripă, în IRA de alte etiologii (adenovirus, reo-, rinovirus, virusul RS etc.) sindromul de catar respirator (rinoree, dureri în gât, tuse uscată, apoi umedă, conjunctivi- te etc.) apare din prima zi de boală, odată cu febra, care nu atinge cifre foarte înalte, ca în gripă, și cedează mai ușor la administrarea preparatelor antipiretice.

În cazul infecției adenovirale debutul bolii este acut, însă simptomele apar consecutiv. Temperatura crește lent, devenind maximă (38-39°C) în a doua-a treia zi. Se atestă apetit scăzut, cefalee moderată, rareori mialgii, artralgii, unii bolnavi se confruntă cu vome, dureri abdominale. În primele zile de boală apar secreții nazale abundente, seroase, apoi mucopurulente, tusea e umedă, apar secreții din ochi – inițial seroase, apoi purulente, gan- glionii limfatici sunt măriți. La copiii mici poa- te apărea diareea — scaune lichide (de 4-5 ori pe zi), fără incluziuni patologice. Temperatura se normalizează în 5-7 zile, dar se poate menține mai mult. Simptomele catarale dispar în 2-4 săptămâni.

În infecția cu virusul sincițial respirator (VSR) drept sursă de contaminare servește omul bolnav, mai rar – purtătorii de VSR. Bolnavul este contagios 10-14 zile. Contagiozitatea este foarte mare (viroza poate cuprinde 90% din copiii mici ai unei colectivități). Transmiterea se face pe cale aeriană, prin picături. Epidemiile de infecții cu VSR izbucnesc în fiecare an, afectând o mare parte a copiilor, în special prematurii și copiii în primele 6 luni de viaţă, și provocând forme severe.

La sugari, VSR determină 45-50% din bronșiolite și 23% din pneumonii. În formele severe și fulgerătoare progresează insuficiența respiratorie. Respirația e frecventă, zgomotoasă, se atestă dispneea expiratoare cu triaj intercostal. Apar cianoza, aspectul de catar sufocant. La auscultația plămânilor se determină multiple raluri difuze crepitante și buloase mici. Evoluția infecției cu VSR este îndelungată, sunt posibile multiple complicații. Tratamentul este simptomatic și igieno-dietetic în toate IRA. În formele severe la sugar (bronșiolită, pneumonie), tratamentul se face în secții de terapie intensivă.

Prevenirea gripei și IRA

Pentru a reduce riscul de infectare sunt utile următoarele recomandări: evitați contactul cu persoanele bolnave, evitați să atingeți fața cu mâinile și purtați o mască medicală (masca trebuie schimbată cel puțin de 2 ori pe zi), spălați-vă cât mai frecvent pe mâini cu apă caldă și săpun. Dacă acest lucru nu este posibil, utilizați un dezinfectant de buzunar pentru mâini; încurajați persoanele bolnave să stea acasă până la sfârșitul perioadei de boală, să acopere nasul și gura cu batiste de unică folosință atunci când tușesc sau strănută (aruncându-le la coș după utilizare).

Principala metodă de profilaxie împotriva numeroaselor boli infecțioase, inclusiv gripa, este imunizarea activă. Prin vaccinare, în organism se introduc antigeni care stimulează producerea de anticorpi. Virusul conținut în vaccin antigripal poate fi viu, atenuat, inactivat sau poate avea doar fragmente ale acestuia. Vaccinarea imită infecția virală (fără a îmbolnăvi) pentru a provoca sistemul imunitar în lupta cu infecția atunci când virusul gripal invadează tractul respirator.

Vaccinul aduce tractul respirator din stadiul naiv în stare imună, protejând organismul ca și când ar fi experimentat boala. Vaccinarea protejează faţă de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv, cuprinse în vaccin, dar nu și faţă de toate tipurile de virusuri care dau simptomatologie asemănătoare gripei, însă cu o evoluție diferită.

La grupele de risc, beneficiile vaccinării anti- gripale se traduc prin reducerea numărului de cazuri, a complicațiilor și deceselor cauzate de virusul gripal. Pentru a preveni îmbolnăvirile cu gripă ale nou-născuților și copiilor în vârstă de până la 6 luni este deosebit de importantă imunizarea adulților care se află în contact cu aceștia. Pentru a fi protejați împotriva gripei, vaccinarea trebuie repetată anual, deoarece, pe de o parte, virusul gripal își modifică structura în fiecare an, iar pe de alta, peste o perioadă de timp după vaccinare concentrația de anticorpi scade.

Ludmila Bîrca

directoarea IMSP Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii

Revista „Cronica Sănătății”

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *