Activitatea AMT Centru în 2022: Mai multe boli grave prevenite și o rată mai mică a mortalității

Mai multe vizite profilactice la medicii de familie, mai multe servicii medicale prestate centrelor de sănătate și o rată mai mică a mortalității. Sunt doar o parte dintre rezultatele activității medicale a Instituției Medico-Sanitară Publică AMT Centru, prezentate în cadrul Consiliului de Administrare de către directoarea Adela Glavan.
Potrivit raportului, AMT Centru este bine dotată cu echipament medical. Pentru a răspunde și mai eficient urgențelor medicale, biroul de gardă al medicilor de familie a fost completat până la 18 persoane. De asemenea, suplimentar au fost deschise încă 3 puncte de recoltare a sângelui în cadrul Secțiilor medicină de familie.
Raportul arată că, în 2022, sporul natural a fost pozitiv, iar indicele mortalității generale a scăzut. De asemenea, a crescut numărul vizitelor la medicii de familie, inclusiv în scopuri profilactice. De asemenea, 90 la sută dintre femeile eligibile de pe lista medicilor de familie au fost testate citologic.
Datorită măsurilor de profilaxie, a descrescut numărul formelor distructive de tuberculoză. În același timp, rata succesului tratamentului a constituit 70 la sută. Împotriva gripei, au fost imunizați în proporție de 100% pacienții din grupele de risc.
În 2022, în topul bolilor canceroase depistate la pacienții AMT Centru s-au aflat: cancerul pulmonar, cancerul de piele, cancerul intestinal, cancerul de ficat și colorectal și cancerul mamar.
La ședința Consiliului de Administrare a AMT Centru a fost prezent șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a Primăriei municipiului Chișinău. Boris Gîlca a apreciat activitatea AMT Centru desfășurată în anul 2022.
“Sunteți un model de asistență medicală primară. Ați obținut indicatori buni într-un an plin de greutăți și provocări. Aveți rate foarte bune la capitolul imunizări, inclusiv în cazul infecției COVID-19. Ați organizat eficient acest proces. Vă mulțumesc pentru activitatea desfășurată în punctele mobile de vaccinare, lansate în primăvara anului 2021 și pentru suportul acordat refugiaților ucraineni”.
Pentru 2023, AMT Centru și-a propus să intensifice măsurile de profilaxie împotriva bolilor transmisibile, inclusiv prin imunizare, să reducă povara maladiilor netransmisibile și să sporească accesul populației la servicii de asistență medicală primară.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *