CNAM: Polița medicală acoperă serviciile de prevenire, diagnostic și tratament al cancerului

În Republica Moldova, serviciile de prevenire, diagnosticare şi tratament al cancerului sunt acoperite din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) atât pentru persoanele asigurate, cât şi pentru cele neasigurate, amintește Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).

La nivelul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu, pacienții beneficiază de consultaţii și manopere efectuate de medicii specialişti oncologi, tratament chimioterapeutic şi hematologic în staţionar de zi, şedinţe de radioterapie. De asemenea, au acces gratuit la serviciile de diagnostic în cadrul Centrului Republican Colonoscopic, medicamente chimioterapeutice şi antineoplazice, pungi colectoare pentru stome, consumabile costisitoare – exoproteze mamare şi proteze individuale. Totodată, sunt acoperite cheltuielile de transport public suburban şi interurban (tur-retur) pentru pacienţii care efectuează servicii de radioterapie și chimioterapie în condiţii de ambulatoriu (staţionar de zi).

În cadrul asistenţei medicale spitaliceşti, CNAM achită cheltuielile pentru cazurile tratate, inclusiv consumabilele costisitoare, şedinţele de radioterapie, medicamentele chimioterapeutice şi antineoplazice.

Asigurarea medicală obligatorie acoperă şi serviciile de înaltă performanţă pentru diagnosticarea şi tratamentul cancerului, asistență oferită în cadrul Institutului Oncologic.

Persoanele cărora le-au fost depistate pentru prima dată maladii oncologice beneficiază mai rapid de prima investigație de înaltă performanță. Timpul de așteptare a acestor pacienți la tomografie/tomografie computerizată și imagistică prin rezonanţă magnetică s-a redus de nouă ori, de la 45 de zile la 5 zile.

Persoanele cu afecțiuni oncologice beneficiază şi de medicamente compensate contra durerii provocate de cancer. Este vorba despre trei denumiri comune internaționale – ketoprofenum, nimesulidum și dexketoprofenum, prescrise pentru tratamentul episodic efectuat în staţionare de zi, cabinete de proceduri, la domiciliu. Costul acestor preparate este compensat integral pentru copii și parțial pentru adulţi. Totodată, adulții cu boli oncologice beneficiază gratuit de cel puţin o denumire comercială de medicament din cadrul unei denumiri comune internaţionale din cele parţial compensate.

În același timp, CNAM alocă mijloace financiare şi pentru realizarea activităţilor de screening, care permit depistarea stărilor precanceroase şi iniţierea precoce a tratamentului. În urma examinărilor profilactice, peste 140 de persoane au fost depistate cu procese tumorale la plămâni, iar mai mult de 450 de femei – cu afecțiuni ale glandei mamare. Acestor persoane le-au fost recomandate investigaţii suplimentare de diagnostic şi tratament.

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *