Ziua mondială a auzului: Cum prevenim surditatea?

“Auz perfect pentru toți” este genericul Zilei mondiale a auzului din acest an. Organizația Mondială a Sănătății precizează că medicina primară poate satisface peste 60 la sută din nevoia de servicii de îngrijire a urechii și auzului, și îndeamnă guvernele să întreprindă măsurile necesare pentru ca acestea să fie accesibile pentru toți cetățenii.

Statistici

În Republica Moldova, în jur de 40-50 de persoane din 10.000 sunt diagnosticate, în fiecare an, cu diverse patologii ale urechii. La nivel mondial, aproximativ 432 de milioane de oameni au nevoie de reabilitare pentru a-și rezolva pierderea „invalidantă” a auzului, dintre care  34 de milioane sunt copii.

Cauzele pierderii auzului

Cauzele pierderii auzului pot fi diferite în funcție de vârstă.

În perioada intrauterinăaceasta ar putea fi provocată de factorii ereditari, dar și de infecțiile intrauterine precum rubeola sau citomegalovirusul.

În perioada perinatală factorii determinanți ar putea fi greutatea mică la naștere, icterul sever sau asfixia la naștere.

În copilărie sau adolescență pierderea auzului ar putea fi provocată de infecțiile cronice ale urechii, meningită sau alte infecții.

La vârsta adultă ar putea fi vorba de fumat, traume ale urechii sau ale capului, zgomotul puternic sau administrarea medicamentelor toxice pentru ureche, boli cronice, otoscleroză, degenerescența neurosensorială legată de vârstă.

Diferiți factori întâlniți de-a lungul vieții cum ar fi ceară de ureche impactată, zgomot puternic, substanțe chimice ototoxice legate de muncă deficiențe nutriționale, infecții virale și alte afecțiuni ale urechii.

Simptomele pierderii auzului

  • Dificultăți în a auzi clar alte persoane și neîntelegerea a ceea ce spun, mai ales în locuri zgomotoase;
  • Rogi oamenilor să repete;
  • Asculți muzica sau vizionezi televizorul cu volumul tare;
  • Trebuie să te concentrezi din greu pentru a auzi ce spun alții.

Prevenirea surdității

O bună parte dintre cauzele care provoacă pierderea auzului pot fi evitate prin strategii de sănătate publică și intervenții clinice implementate pe parcursul vieții.

În cazul copiilor, 60% din cazurile de pierdere ale auzului pot fi prevenite prin:

  • imunizarea împotriva rubeolei și a meningitei;
  • îmbunătățirea îngrijirii materne și neonatale;
  • screening-ul și gestionarea precoce a otitei medii, boală inflamatoare a urechii medii.

În cazul adulților, afectarea urechii poate fi prevenită prin:

  • controlul zgomotului;
  • ascultarea în siguranță;
  • supravegherea administrării medicamentelor toxice pentru ureche;
  • o bună igienă a urechii.

Astfel, identificarea timpurie a pierderii auzului și a bolilor urechii prin screening sistematic este cheia unui management eficient.

În cazul în care nu este abordată, pierderea auzului poate avea un impact negativ asupra multor aspecte ale vieții: comunicare, dezvoltarea limbajului și a vorbirii la copii, cunoaștere, educaţie, angajare, sănătate mintală, dar și relațiile interpersonale.

OMS estimează că, până în 2050, peste 900 de milioane de oameni vor suferi de pierderea auzului. În prezent, peste un miliard de tineri, cu vârste cuprinse între 12-35 de ani, prezintă risc de pierdere a auzului ca urmare a expunerii la zgomote puternice.

#worldhearingday #hearingcare

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *