Silvia Frumusachi: Atâta timp cât mintea gândește și picioarele te poartă, trebuie să faci ceva cu folos

Deși s-a pensionat încă acum 13 ani, medicul de familie Silvia Frumusachi a decis să rămână alături de pacienții săi. Ce a determinat-o să ia această decizie? Aflați din articolul realizat de jurnalistul Vitalie Dogaru.

„Am sectorul meu și mă înțeleg bine cu pacienții. Uneori cu greu rezist să stau acasă într-o scurtă vacanță. O vorbă veche spune că atâta timp cât mintea gândește și picioarele te poartă trebuie să faci ceva cu folos. Iar eu continuu să mă dedic pacienților mei. Uneori le sunt ca o soră, alteori – ca psihoterapeut. Știu că o vorbă bună îi poate da omului speranțe chiar și atunci când îi este forte greu”, explică medicul relația ei cu pacienții.

Silvia Frumusachi are o experiență de aproape 25 de ani în calitate de pediatru și peste 24 de ani ca medic de familie. Ea spune că din lipsă de specialiști au fost perioade când lucra pe o normă și jumătate pentru a acoperi locurile vacante din spitale.

Elena Robu: Rămân să lucreze cei care au o stare de sănătate generală bună

În cadrul Asociației Medical Teritoriale Centru activează 66 de cadre medicale de vârstă pensionară: 11 medici de familie și 49 de asistente medicale. Elena Robu, vicedirectoarea AMT Centru spune că rămân să lucreze după vârsta de pensionare lucrătorii medicali care au o stare de sănătate generală bună.

„Pentru lucrătorii medicali în etate nu este complicat să lucreze și să-și asume responsabilități, atâta timp cât fizic și psihologic sunt bine. Pentru mulți dintre ei ar fi o problemă să nu aibă posibilitatea de a rămâne alături de pacienți și de a se simți utili. Meseria de medic este un mod de viață, de aceea pentru o bună parte dintre lucrătorii medicali renunțarea la activitatea medicală este dureroasă”, afirmă vice directoarea AMT Centru.

Astăzi în unitățile medicale subordonate Ministerului Sănătății aproape fiecare al treilea medic este de vârstă pensionară. În cifre această realitate arată că din 9607 de specialiști, 2681 de medici au ieșit demult la pensie, iar tendința este creștere. Numărul asistentelor medicale cu vârstă de pensionare reprezintă puțin peste 16 la sută din cele 19.321 de angajate.

Silvia Frumusachi are un contract de muncă până în anul 2024. În secția în care lucrează mai are o colegă de vârstă pensionară, iar alți trei medici sunt în prag de a se pensiona. Ea este sigură că aceștia vor rămâne să muncească.

„Înainte de a învăța să lucrez la calculator credeam că acesta va fi ultimul examen care mă va face să las serviciul. Am trecut și peste el și lucrez la calculator de parcă aș fi făcut-o toată viața. Pe parcursul vieții am avut mai multe încercări și de fiecare dată m-am descurcat. Au fost alături de mine familia și colegii care m-au încurajat să merg mai departe”, vorbește cu respect despre cei care au susținut-o Silvia Frumusachi.

Pentru mai multe detalii, accesați sanatateinfo.md

Un comentariu la „Silvia Frumusachi: Atâta timp cât mintea gândește și picioarele te poartă, trebuie să faci ceva cu folos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *