Hemofilia: Cauze, simptome, tratament

Hemofilia este o afecțiune ereditară, considerată cea mai severă dintre coagulopatii, care se manifestă prin hemoragii, cauzate de lipsa unor factori de coagulare.

Deficitul factorului VIII de coagulare determină apariția hemofiliei de tip A, iar al factorului IX – apariția hemofiliei de tip B. Tratamentul constă în substituția factorului deficitar, prin administrarea de concentrate de factor VIII sau IX.

În Republica Moldova, copiilor care suferă de hemofilie le este oferită asistență medicală în cadrul secției Hematologie a Institutului Mamei și Copilului, iar adulților – în Departamentul Hematologie al Institutului Oncologic.

În spital copiii beneficiază gratuit de tratament programat, asistență în caz de urgență și, la necesitate, de intervenții chirurgicale. Adulților le sunt eliberate gratuit flacoane cu factor de coagulare, pentru a fi administrate la domiciliu, iar în spital sunt tratați în cazul unor hemoragii grave și atunci când au nevoie de operații.

Ministerul Sănătății a alocat, în anul curent, pentru procurarea factorilor de coagulare, 25,4 milioane de lei, cu peste șase milioane de lei mai mult față de anul 2022.

Simptomele hemofiliei

Simptomele afecțiunii variază în funcție de severitatea deficitului factorului de coagulare. Acestea pot fi de intensitate ușoară, medie sau severă dupa cum urmează:

  • Hemoragii prelungite în urma traumatismelor superficiale (taieturi) sau a celor extinse la nivelul organelor interne (hemoragii interne) și a intervențiilor chirurgicale;
  • Echimoze tegumentare extinse;
  • Hematoame (sângerări musculare profunde);
  • Hemoragii articulare (hemartroze) însoțite de artralgie, edem și rigiditate articulară;
  • Neuropatii periferice;
  • Hematurie (prezența sângelui în urină) și melena (sânge în materii fecale provenit de la nivel gastro- intestinal înalt);
  • Epistaxis;
  • Sângerări gingivale.

În Republica Moldova, sub supravegherea medicilor cu hemofilie sunt 58 de copii și 116 adulți. Ziua mondială a Hemofiliei este marcată, în fiecare an, pe 17 aprilie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *