Excesul de sare: Ce boli provoacă și cum îl limităm?

Consumul unei cantități prea mari de sare favorizează creșterea tensiunii arteriale, apariția  bolilorcardiovasculare, renale, osteoporozei, cancerului de stomac și a obezității.

Potrivit OMS, cantitatea de sare consumată zilnic nu trebuie să depășească 5 grame, adică o linguriță. În Republica Moldova însă adulții folosesc de două ori mai mult sare. În exces sarea este consumată în mediul rural –  peste 11 grame, zilnic.

Semne că folosim sarea în exces

  • Tensiunea arterială e crescută;
  • Corpul este umflat;
  • Sete constantă;
  • Poftă de alimente sărate;
  • Dureri de cap frecvente.

Cum reducem consumul de sare?

Pentru a consuma mai puțină sare, OMS ne recomandă:

  • Schimbarea obiceiului de a adăuga sare înainte de a gusta bucatele.
  • Înlocuirea sării cu ardei, usturoi, citrice, ierburi proaspete, piper negru și alte condimente.
  • Analiza etichetelor produselor alimentare din comerț. Dacă sarea este pe primele trei poziții în lista ingredientelor, înseamnă că produsul conține sare în exces.
  • Reducerea consumului produselor ce conțin o cantitate sporită de sare, precum: pâinea, mezelurile, cașcavalul și brânzeturile, sosurile de soia, ketchup și produsele procesate, de patiserie, conservele.
  • Cultivarea obiceiurilor alimentare sănătoase copiilor.
  • Consumarea unei cantități de sare de cel mult 5 grame, în fiecare zi.

În perioada 15 — 21 mai, în țară este desfășurată Săptămâna mondială de conștientizare a reducerii consumului de sare cu genericul “Schimbă-ți obiceiul de a adăuga sare în bucatele gata”.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *