Ce le datorăm medicilor de familie?

“Medicii de familie – inima sistemului de sănătate”, este sloganul ediției din acest an a Zilei mondiale a medicului de familie. Evenimentul evidențiază rolul central al medicilor de familie în furnizarea continuă a serviciilor de sănătate populației. De asemenea, este o oportunitate de a recunoaște și de a aprecia progresul medicinii de familie în crearea comunităților sănătoase.

Îngrijire continuă

Medicii de familie furnizează îngrijiri medicale complexe pacienților în decursul vieții. Ei joacă un rol crucial în promovarea sănătății și prevenirea bolilor transmisibile și netransmisibile, prin intermediul desfășurării examenelor medicale profilactice, organizării screening-lui și încurajării unui mod de viață activ și a unui regim alimentar sănătos.

Îngrijire centrată pe pacient

Medicii de familie înțeleg importanța cultivării relațiilor strânse cu pacienții și îi îngrijesc cu empatie. Ei își consiliază pacienții și se asigură că necesitățile lor cu privire la sănătate vor fi satisfăcute.

Servicii medicale integrate

Medicii de familie joacă un rol crucial în coordonarea îngrijirilor medicale integrate, prin cooperarea cu spitalele, specialiștii și alți furnizori ai serviciilor de sănătate. Astfel, se asigură că pacienții lor beneficiază de ajutor medical la timp și calitativ.

Responsabilitate comunitară

Medicii de familie sunt promotorii sănătății și bunăstării în comunitățile lor. În acest context,  întreprind măsuri pentru a elimina barierele care împiedică accesarea serviciilor de sănătate prin educație, informare și parteneriate comunitare.

Relația medic de familie – pacient

Când au nevoie de ajutor, pacienții apelează, pentru început, la ajutorul medicilor de familie. Aceștia le oferă asistență medicală continuă și complexă pe parcursul întregii vieți. Ca urmare, ei reușesc să înțeleagă istoria medicală a pacienților, modul și condițiile de viață, și să le acorde îngrijire medicală personalizată. Suplimentar, medicii de familie se îngrijesc de sănătatea lor emoțională și psihologică.

Consiliere și educație

Medicii de familie își consiliază pacienții, ajutându-i să acceseze serviciile de sănătate și resursele medicale de care au nevoie. Totodată, îi instruiesc în domeniul profilaxiei bolilor, gestionării afecțiunilor cronice și îi ajută să adopte un mod de viață sănătos.

Ziua mondială a medicului de familie este sărbătorită din 2010, la inițiativa Organizației Mondiale a Medicilor de Familie. În Republica Moldova activează 1595 medici de familie.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *