Cristina Burlac-Pasat: “Renunțarea la fumat înseamnă să obținem control asupra vieții noastre”

Țigările electronice nu sunt inofensive. La fel ca și cele tradiționale, reprezintă un factor de risc semnificativ pentru multe boli grave, mai ales cancerul pulmonar. Adolescenții fumători sunt viitorii adulți  infertili sau care dau naștere copiilor bolnavi. De asemenea, la o vârstă aptă de muncă, ei vor dezvolta, cel mai frecvent, hipertensiune, boli cardiovasculare sau cancer. De ce este periculos fumatul, în special dacă este inițiat în perioada adolescenței, explică medicul pediatru Cristina Burlac – Pasat.

 –Este țigara electronică inofensivă, așa cum cred mulți consumatori de tutun?

Cristina Burlac – Pasat: Țigările tradiționale conțin peste 7000 de substanțe toxice, dintre care peste 100 sunt cancerigene. Cele electronice emana cu 95 % mai puține substanțe toxice , însă aceste particule penetrează mai bine țesutul și, în acest fel, devin la fel de nocive. Lichidul din țigările electronice conține nicotină, metale grele, compuși organici volatili și arome, care provoacă boala pulmonara gravă Evali. Problema cea mai mare în cazul țigărilor electronice constă în faptul că sunt promovate ca fiind o alternativă sănătoasă la țigările tradiționale. De asemenea, tinerii sunt ademeniți și de design-ul în stil hi-tech, care îi determină să se simtă cool. În concluzie, țigările electronice provoacă dependența și atacă cele mai importante organe: plămânii, inima, creierul, sistemul reproductiv.

-Cât de repede se produce dependența de fumat?

Cristina Burlac – Pasat: Unii pot deveni dependenți și după prima țigară fumată. Totul depinde de starea lor psihologică și motivul care îi determină să fumeze. În timpul inhalării, nicotina stimulează neuronii care secretă dopamine – hormonii fericii. Anume acest proces creează senzația falsă de plăcere, care durează aproximativ 30-40 de minute. După ce aceasta se consumă, se instalează starea de nervozitate si iritabilitate. Astfel, persoana simte necesitatea să mai fumeze o țigară, pentru a se calma. Dar aceasta este o autoamăgire.În asemenea mod se produce dependența de nicotină. Fumatul nu rezolvă cauza stresului, doar o camuflează, în schimb afectează grav sănătatea.

-Există riscul ca persoanele care au început să fumeze în perioada adolescenței să se confrunte cu probleme de infertilitate la maturitate?

Cristina Burlac – Pasat: Cu cât mai timpuriu începe un copil să fumeze, cu atât mai afectat va fi organismul. De exemplu, în cazul fetelor, când vor ajunge la maturitate, vor apărea dereglări hormonale, va crește testosteronul –  hormonul sexual masculin, vor apărea tulburări menstruale. De asemenea, fumatul afectează fertilitatea prin reducerea numărului de ovule, crește riscul de cancer ovarian, grăbește instalarea menopauzei. Băieții, la maturitate, se vor confrunta cu o erecție slabă, vor avea o calitate proastă a spermei – una dintre cauzele infertilității masculine. În același timp, e mare riscul deteriorării materialului genetic, ceea ce  înseamnă  un risc major de concepere a copiilor cu anomalii genetice.

-Cum se înrăutățește starea de sănătate la scurt timp de la începerea fumatului?

 Cristina Burlac – Pasat: Primele efecte negative ale consumului de tutun sunt vizibile la scurt timp de la începerea fumatului. Acestea se manifestă prin tuse, hipersalivație, respirație urât mirositoare, iritația ochilor, disconfort abdominal. În același timp, scade capacitatea memoriei, apare cefaleea, transpirația excesivă, crește tensiunea arterială, se erodează smalțul dentar.

-Care sunt cele mai răspândite boli provocate de fumat?

Cristina Burlac – Pasat: Principalele patologii asociate cu fumatul sunt: cancerul pulmonar – 95 % dintre cazuri sunt depistate  la fumători, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral.

-Cum pot părinții să-i convingă pe copii să nu fumeze sau să renunțe la fumat?

Cristina Burlac – Pasat: În primul rând, părinții trebuie să fie modele pentru copii lor, și să nu fumeze. În al doilea rând, trebuie să discute cu ei,  să le explice consecințele fumatului, să identifice motivele care i-au determinat să consume tutun și să le înlăture. În acest scop, pot apela la ajutorul specialiștilor – psihologul, pediatrul, medicul de familie.

-Care sunt consecințele fumatului în timpul sarcinii?

Cristina Burlac – Pasat: Fumatul în timpul sarcinii reprezintă un important factor de risc pentru apariția astmului bronșic, bronșitei și pneumoniei la copil. De asemenea, există pericolul dezvoltării malformațiilor, apariției problemelor de comportament precum ADHD – deficitul de atenție sau hiperactivitate și morții intrauterine.

-Cât de periculos este fumatul pasiv?

Cristina Burlac – Pasat: Fumatul pasiv dăunează chiar mai mult decât cel activ. Fumul de țigară se depune pe haine, mobilă, ceea ce înseamnă că persoana nefumătoare îl poate ușor inhala, fără ca să realizeze acest lucru. În același timp, fumătorul continuă să emane substanțe toxice încă, cel puțin, 2,5 ore după ce a terminat de fumat. Ca urmare, expunerea constantă a copilului la fumatul pasiv crește riscul apariției ADHD, a infecțiilor respiratorii, a otitelor, astmului bronșic, cancerului pulmonar, infarctului miocardic, tulburărilor neurologice și de spectru autism.

-Care sunt beneficiile renunțării la fumat?

Cristina Burlac – Pasat: Renunțarea la fumat înseamnă că deținem control asupra vieții noastre. În primul rând, normalizează tensiunea arterială și crește nivelul de oxigen din organism. De asemenea, se îmbunătățește circulația sangvină, scade riscul apariției bolilor cardiovasculare, a accidentului vascular cerebral și previne apariția psihozei – o consecință a consumului de tutun mai puțin cunoscută. Concomitent, sistemul respirator începe să funcționeze mai bine, se ameliorează tusea. Totodată, după abandonarea fumatului persoana este mai relaxată, are un somn mai bun, o capacitatea mai înaltă de concentrare. În general, va fi sănătoasă și va avea o viață mai îndelungată.

-Vă mulțumim!

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *