Intoxicația alimentară cu Salmonella: Cauze, simptome, consecințe

Salmonella este o infecție bacteriană, care se transmite de la persoanele infectate sau animale, prin alimente și băuturi. Cel mai frecvent, aceasta se găsește în ouale și carnea de pasăre insuficient gătite.

Simptome

Simptomele intoxicației alimentare cu Salmonella apar în decurs de 8-72 de ore de la consumul alimentelor sau băuturilor infectate și se manifestă prin:

  • febră și frisoane;
  • dureri de cap;
  • episoade diareice;
  • greață si vărsături;
  • dureri abdominale severe și crampe.

Ajutorul medical de urgență, când trebuie solicitat?

Uneori, toxiinfecția alimentară cu Salmonella poate produce complicații grave, chiar periculoase pentru viață. Ca urmare, este necesar de a solicita imediat asistență medicală de urgență în următoarele cazuri:

  • modificarea nivelului de vigilență, cum ar fi lipsa de reacție;
    schimbări bruște de comportament – confuzie, delir, letargie, halucinații;
    amețeală;
  • buze, gura sau limba crăpate;
  • ochi iritați;
  • la nou-născuți fontanela este moale, plansul este fără lacrimi și cantitatea de urină este scăzută;
  • dureri articulare;
  • dureri la urinat;
  • slăbiciune.

Factori de risc

Printre factorii de risc care declanșează boala se regăsesc:

  • consumul oualor, a cărnii crude sau insuficient gătite;
  • consumul de alimente expirate;
  • resturi alimentare care au fost păstrate mai mult de două sau trei zile;
  • un sistem imunitar compromis, din cauza bolilor renale, HIV/SIDAdiabetcancer sau
  • tratament contra cancerului;
  • nerespectarea igienei mâinilor după folosirea toaletei, atingerea fecalelor animalelor de companie, atingerea alimentelor crude sau contaminate cu bacterii Salmonella.

Complicații

Complicațiile intoxicațiilor alimentare cu Salmonella pot fi grave și periculoase pentru viață. Cei mai predispuși acestui risc sunt bebelușii, copiii, persoanele în etate, persoanele cu un un sistem imunitar compromis și femeile însărcinate:

  • dezechilibru electrolitic;
  • sindrom Reiter;
  • deshidratarea severă din cauza vărsăturilor, diaree sau diminuarea dorinței de a bea lichide;
  • șoc.

Prevenire

Pentru a evita infectarea, trebuie respectate următoarele reguli:

  • gătiți la temperaturi mari și bine mai ales carnea de pui, rață, curcan etc.;
  • nu consumați lapte crud, nici nu gătiți cu oua crude sau mai vechi de 30 de zile;
  • nu mâncați și nu beți apă sau alimente din surse necunoscute.
  • spălarea cât mai mult timp sub jet de apă fie rece, fie fierbinte a legumelor înainte de consum;
  • spălați și ouăle înainte de a le consuma, chiar cu detergent daca sunt prea murdare;
  • dezinfectați cât mai bine blaturile, ustensilele înainte de gătit;
  • spălați cât mai bine mâinile, de fiecare dată când treceți de la un preparat la altul.

Sursa: www.sfatulmedicului.ro,

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *