Gripa în sezonul rece. Cum evităm îmbolnăvirea?

Deși multe persoane riscă să se infecteze cu virusul gripal în sezonul rece, nu toate se vor îmbolnăvi de gripă. Apariția și evoluția bolii depinde de imunitate, stilul de viață, alimentație, boli cronice pre-existente, tipul de virus (virusul gripal a, b sau c), anumite condiții fiziologice (sarcina, copil mic), obezitate etc.

Gripa se manifestă variat – de la simptome minore până la pneumonii complicate – encefalită, insuficiență cardio-respiratorie sau septicemie.

Formele cele mai severe de gripă se întâlnesc la vârstnici, la copii sau la bolnavii cronici (diabet zaharat, afecțiuni cardiovasculare, pulmonare, hepatice, hematologice, neoplazii, infecție cu HIV). Acestea pot surveni însă și la persoane aparent sănătoase, indiferent de vârstă.

Simptomele infecției cu virusul gripal seamănă cu alte infecţii virale respiratorii, însă se manifestă mult mai sever: febră, tusea, dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare şi articulare, stare de rău, oboseală, inapetență.

Măsuri pentru prevenirea gripei

Evitaţi contactul cu persoanele bolnave

 • Îndepărtați-vă de persoanele care tușesc sau strănută;
 • Evitați spațiile aglomerate;
 • Nu vizitați persoanele bolnave, sau purtaţi masca în timpul vizitei.

Aerisiți zilnic camera în care dormiți sau spațiul în care lucrați

 • Igienizarea spațiilor și suprafețelor;
 • Menținerea unei temperaturi de 18-22 grade Celsius.

Respectați regulile individuale și generale de igienă

 • Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun;
 • Dacă nu sunteți în apropierea apei, folosiți un agent de curățare pe bază de alcool;
 • Nu atingeți cu mâna ochii, nasul sau gura;
 • Acoperiți gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, care se aruncă după utilizare;
 • Persoanele care prezintă simptome ale bolii trebuie să se prezinte la medic pentru examinare. Riscul de contagiozitate este maximum la debutul bolii;
 • Omul bolnav trebuie izolat de restul familiei într-o cameră luminoasă, aerisită, cu o temperatura medie de 22 – 24 grade Celsius.

Utilizarea măştii de către persoanele bolnave

În cazul în care o persoană tuşeşte sau strănută, este recomandat să folosească o mască de protecție. Aceasta este foarte utilă în următoarele situații: când se află în contact apropiat cu persoane sănătoase, în mijloacele de transport, când merge la spital.

Respectarea unui stil de viață sănătos

Se recomandă o alimentație echilibrată, consumul de fructe și legume bogate în vitamine, renunțarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihnă.

Vaccinarea este principalul mijloc de prevenire a gripei și a complicațiilor sale.

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *