Mai multe cazuri de gripă și IACRS: Cum prevenim îmbolnăvirea și complicațiile?

Infecțiile Acute ale Căilor Respiratorii Superioare (IACRS) sunt cauzate de diferite virusuri sau bacterii și care afectează nasul, gâtul, sinusurile, traheea și bronhiile. Acestea sunt printre cele mai comune afecțiuni medicale întâlnite în întreaga lume, și pot varia de la forme ușoare, care durează doar câteva zile, până la forme mai severe, care necesită tratament medical de specialitate.

 Simptome IACRS

  • Tuse
  • Congestie nazală
  • Durere de gât
  • Febră
  • Dureri musculare
  • Oboseală
  • Dificultăți de respirație

Cauze și complicații

Cele mai frecvente cauze ale IACRS sunt virusurile respiratorii, precum rinovirusurile (care provoacă răceala comună), virusul gripal, virusurile sincițiale respiratorii, virusurile parainfluenza și virusurile adenovirale.

Tratamentul IACRS poate varia în funcție de cauză și gravitatea simptomelor. În majoritatea cazurilor, infecțiile virale nu necesită tratament specific și sunt gestionate prin odihnă, hidratare adecvată și controlul simptomelor. Cu toate acestea, în cazul unor infecții bacteriene sau a complicațiilor severe, medicul poate prescrie antibiotice sau alte medicamente pentru a trata infecția și pentru a preveni complicațiile. Complicațiile asociate cu IACRS sunt pneumonia, bronșita și alte afecțiuni pulmonare severe. Acestea pot afecta în special persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau cu afecțiuni cronice preexistente.

Prevenire

Prevenirea IACRS poate fi realizată, în primul rând, prin vaccinarea împotriva gripei și altor infecții virale respiratorii. Concomitent, este necesară respectarea igienei mâinilor, evitarea contactului cu persoane bolnave, purtarea măștilor de protecție, menținerea distanței sociale, dieta sănătoasă și hidratarea.

Potrivit Ministerului Sănătății, săptămâna trecută au fost înregistrate cu 86 de cazuri de gripă mai multe. În același timp, au fost înregistrate peste 10 mii de IACRS.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *