Ziua Mondială de luptă împotriva hipertensiunii: Măsoară tensiunea, controleaz-o, trăiește mai mult!

Astăzi, 17 mai, marcăm Ziua Mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale  „Măsoară-ți tensiunea arterială cu precizie, controleaz-o, trăiește mai mult!”

Hipertensiunea arterială (HTA) apare atunci când presiunea din vasele de sânge este prea mare – 140/90 mmHg sau mai mult. Aceasta este un factor de risc major pentru accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, alte boli cardiace, renale si pentru diabet.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, numărul persoanelor cu hipertensiune arterială s-a dublat între 1990 și 2019, de la 650 de milioane la 1,3 miliarde. Afecțiunea afectează 1 din 3 adulți din întreaga lume, aproximativ 4 din 5 persoane cu hipertensiune arterială nu sunt tratate adecvat, iar în cazul în care țările ar putea înrola în tratament mai multe persoane, 76 de milioane de decese ar putea fi evitate între anii 2023 și 2050.

Această creștere este cauzată de modul de viață și de alimentație nesănătos:  consumul excesiv de sare și de grăsimi saturate, de alcool și tutun, lipsa activității fizice regulate, supraponderalitate / obezitate și comorbiditățile – diabet, boală renală. HTA este una dintre cauzele majore de deces prematur, la nivel mondial.

Cum poate fi depistată HTA?

Măsurarea tensiunii arteriale: este cea mai simplă metodă de depistare a HTA. Se folosește un tensiometru pentru a măsura presiunea exercitată de sânge asupra pereților arteriali. Procedura este realizată la nivelul brațului.

Consultația medicală regulată: medicul poate depista HTA în timpul examenelor medicale de rutină. Este important să te adresezi medicului regulat pentru a-ți verifica starea de sănătate.

Teste de laborator: în unele cazuri, medicul poate recomanda teste suplimentare, cum ar fi analizele de sânge, pentru a evalua starea generală de sănătate și pentru a identifica eventualele complicații asociate hipertensiunii arteriale.

Valorile normale ale tensiunii arteriale

Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt la fel pentru toți indivizii, indiferent de sex, vârstă, etnie. Totuşi, în mod evident, o femeie cu înălțime de 1,5 m și greutate de 50 de kilograme nu va avea aceeași tensiune arterială ca un bărbat cu înălțime de 2 m și greutate de 100 de kilograme.

În funcție de valorile tensionale obținute în urma măsurătorilor, avem următoarele situații:

 

Peste 1,5 miliarde de oameni suferă de hipertensiune arterială, în toata lumea.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *