Diana Coșmir: Familia m-a oprit să emigrez. Atâta timp cât părinții sunt în viață, vreau să fiu alături de ei

Cu ocazia Zilei internaționale a medicilor de familie, dorim să vă prezentăm un exemplu de dăruire și devotament față de meseria nobilă, de care depinde sănătatea populației generale și bunăstarea unei țări – medicina de familie.

În timp ce mai mulți medici de familie au emigrat în căutarea unor condiții mai bune de muncă, Diana Coșmir a ales să rămână alături de familie și pacienți. Pentru ea, medicina de familie nu este un simplu job, dar o chemare, o responsabilitate morală și socială față de semeni.  

Așadar, în ciuda provocărilor din sistemul de sănătate, Diana Coșmir își găsește împlinirea în faptul că poate fi alături de cei dragi și poate contribui la menținerea sănătății populației.

Ce v-a inspirat să alegeți specialitatea de medic de familie?

Diana Coșmir: Dragostea față de oameni. În perioada studiilor mele, tocmai începuse implementarea medicinei de familie. Eu am făcut parte din a doua promoție, care a absolvit rezidențiatul în acest domeniu. Nu regret, deoarece s-a dovedit că noi suntem eroii principali în asistența medicală primară, suntem primii care îndrumăm pacientul – de la naștere și până la sfârșitul vieții. Avem grijă de sănătatea întregii familii. Iar asta este o muncă, care ne onorează.

 

Răspund pacienții pe măsura eforturilor și sacrificiilor medicilor de familie?

Diana Coșmir: Atitudinea pacienților față de medicii de familie s-a schimbat spre bine. Ei apelează mai des la noi, nu doar pentru tratamente, dar și pentru sfaturi și examene profilactice. La aceasta a contribuit, evident, și creșterea accesului la serviciile medicale. Pacientul deține mai multă informație referitor la investigațiile, medicamentele și tratamentele, oferite pe bază de asigurări medicale.

Care sunt cele mai mari satisfacții ale meseriei de medic de familie?

Diana Coșmir: Când vedem că eforturile noastre nu au fost zădarnice, când am reușit să vindecăm pacienții și să le salvăm viața. Și, evident, mulțumirea și recunoștința lor ne bucură mult. Suntem încântați când auzim că datorită nouă se simt mai bine și că toată familia este fericită.

Puteți să vă detașați de cazurile medicale gestionate după programul de muncă? 

Diana Coșmir: Nu ne permitem acest lux. Nu dormim nopțile, gândindu-ne la cazurile medicale mai complicate. Mai ales când e vorba de copii. La cei mici infecțiile evoluează rapid. Astăzi se poate simți bine și să răspundă tratamentului, iar mâine, deja, să apară brusc înrăutățiri. Deseori, ne trezim în mijlocul nopții, gândindu-ne dacă am procedat corect, dacă am ales cea mai potrivită tactică. În general, meseria de medic este stresantă, istovitoare și asta trebuie să  conștientizeze tinerii, care aleg să o îmbrățișeze.

Există și dezamăgiri în meseria de medic de familie?

Diana Coșmir: Cea mai mare dezamăgire – tot mai multe sarcini și responsabilități pe umerii medicilor de familie.  Este foarte complicat pentru o persoană să controleze, concomitent, mai multe domenii din medicină. Suntem nevoiți să ne mobilizăm toate capacitățile, abilitățile pentru a lucra eficient în echipă cu asistenta medicală și pentru a face față tuturor responsabilităților. Noi, medicii de familie, considerăm că, totuși, o parte dintre sarcinile noastre trebuie distribuite specialiștilor.

 Care este cea mai mare provocare în activitatea medicului de familie?

Diana Coșmir: Cum să reușim în 15 minute să consultăm un pacient. Este foarte puțin timp pentru a asculta pacientul, a înțelege problema de sănătate pe care o are, să stabilim diagnostic și să prescriem tratament. Mai ales când este vorba despre un pacient primar, care are multe întrebări. Ne-am dori să putem acorda pacienților noștri mai mult timp.

Ce calități personale trebuie să aibă un medic de familie pentru a reuși în această profesie?

Diana Coșmir: Trebuie să aibă multă răbdare, empatie și dăruire de sine. De asemenea, să dețină bune capacități organizatorice, să fie responsabil și să poată comunica eficient cu echipa medicală și cu pacienții, care sunt de diferite vârste, de diferite mentalități și acuză diverse probleme de sănătate.

 Cum faceți față stresului? 

Diana Coșmir: Cu adevărat, munca noastră este foarte stresantă. Mulți colegi suferă de epuizare, și trebuie singuri să găsim forțe în noi, pentru a face față situațiilor stresante. Ne reabilităm în familie. Aici suntem înțeleși și susținuți. Dragostea și solidaritatea familiei ne alimentează cu energie și noi forțe.

Ce cred eronat pacienții despre medicii de familie?

Diana Coșmir: Ei cred că suntem perfecți. Dar noi suntem oameni. Nu suntem Dumnezeu. În activitatea noastră ne ghidăm de cunoștințele și experiența noastră, de protocoale medicale. Nu avem baghetă magică și nu putem trata o boala din prima consultație medicală. De asemenea, sunt pacienți, care cred că ceea ce citesc pe internet este veridic și poate să aplice. Ei cred că știu mai bine la ce specialist să meargă și ce investigație să facă. Dar este absolut eronat. Doar medicii de familie au cunoștințele necesare, care le permit să ia o decizie potrivită – ce analize trebuie făcute și ce tratamente trebuie administrate.

Ce-și doresc medicii de familie de ziua lor profesională?

Diana Coșmir: Să fie apreciată la justa valoare meseria de medic de familie. Fără medicul de familie sistemul medical nu se poate descurca. Suntem primii care aflăm despre durerea și afecțiunea pacienților. Suntem mereu la straja populației, având grijă, concomitent, de nou-născuți, de copii, de tineri, adulți și vârstnici.  Suntem alături de ei pe tot parcursul vieții.

Mulți medici de familie au plecat peste hotare, pentru salarii și condiții de muncă mai bune. Dumneavoastră de ce ați decis să rămâneți acasă?  

Diana Coșmir: Familia m-a oprit. Atâta timp cât părinții sunt în viață, vrem să fim alături de ei, și să petrecem cât mai mult timp împreună. Cu regret, părinții colegilor noștri, care au plecat în străinătate, suferă enorm. Eu și sora mea am fost educați de profesori. Părinții mei și-au sacrificat viața pentru ca noi să fim fericite.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *