Vaccinarea împotriva rujeolei previne îmbolnăvirea și complicațiile pentru sănătate

Agenția Națională pentru Sănătate Publică bate alarma: rujeola se răspândește rapid în Moldova. De la începutul anului au fost înregistrate 66 de cazuri, cele mai multe în municipiul Chișinău – 48 și raionul Sîngerei – 11.

În aceste condiții, AMT Centru atenționează că infecția este extrem de contagioasă, iar singura modalitate de a preveni răspândirea și complicațiile grave asociate este imunizarea.

Vaccinul antirujeolic este administrat gratuit la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. De asemenea, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare, dacă perioada recomandată, din diverse motive, nu poate fi respectată.

Semnele rujeolei

Febra: rujeola debutează, adesea, cu febră ridicată, care poate ajunge până la 40°C.

Erupția cutanată: Apare la 3-5 zile după debutul febrei și începe, de obicei, pe față, inclusiv pe scalp și pe urechi, apoi se răspândește treptat pe corp. Aceasta constă în pete roșii, care se transformă în mici umflături pline cu lichid și apoi în cruste.

Tuse: rujeola poate provoca o tuse uscată și severă.

Conjunctivită: ochi roșii și iritați pot apărea ca parte a rujeolei.

Simptome generale: infecția poate fi însoțită de oboseală severă, pierderea poftei de mâncare și dureri musculare.

Complicațiile rujeolei

Rujeola poate cauza o serie de complicații, mai ales la copiii mici și la adulții cu un sistem imunitar slăbit. Cele mai răspândite sunt:

  • Infecții ale urechii: acestea pot varia de la infecții ușoare la otită medie sau otită medie severă.
  • Encefalită: vorbim despre o inflamație a creierului, care poate provoca leziuni cerebrale.
  • Convulsii febrile: crizele convulsive pot apărea atunci când temperatura corpului crește brusc.
  • Rujeola poate afecta diferite organe și țesuturi din corp, inclusiv inima (miocardită), plămânii (pneumonie), ficatul (hepatită), ochii (conjunctivită) și alte organe.
  • Complicații în sarcină: infecția poate provoca nașterea prematură, avortul spontan și, de asemenea, pune în pericol sănătatea fătului.
  • Decesul. Rujeola poate fi fatală, mai ales în rândul copiilor mici.

De aceea, vaccinarea împotriva rujeolei este extrem de importantă. Vaccinul este sigur și eficient, previne infecția și complicațiile sale.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *