Surditatea la nou-născuți: Cauze, screening, tratament. Interviu cu audiologul Sergiu Parii

Aproximativ 2-3 din 1000 de nou-născuți sunt diagnosticați cu hipoacuzie, conform OMS. Depistată tardiv, hipoacuzia neurosenzorială infantilă afectează performanțele cognitive și lingvistice ale copilului. De la vârstă de 6 luni poate fi indicată recuperarea electroacustica prin protezare auditiva. Ca urmare, screening-ul auditiv trebuie să facă parte din programul de evaluare a fiecărui nou-născut. Detalii despre importanța evaluării complexe a auzului la nou-născuți în primele zile de viață și consecințele stabilirii unui diagnostic tardiv aflăm la doctorul habilitat în medicină, medic ORL- audiolog Sergiu PARII.

-La cât timp după naștere, nou-născutul trebuie examinat de medicul audiolog?

Sergiu Parii: Primul screening auditiv prin înregistrarea otoemisiunilor acustice la nou-născut este efectuat la maternitate, începând cu a doua-treia zi de viață. Când nu există posibilitate, din cauza unor momente organizatorice, sau prezenței lichidului amniotic în conductul auditiv extern, investigația este amânată pentru 2-3 săptămâni. Dacă medicul suspectează o deficiență auditivă, atunci screening-ul va fi repetat. În cazul confirmării acesteia, copilul va fi direcționat către un medic ORL audiolog cât mai repede. Conform protocoalelor și ghidurilor naționale și internaționale, un diagnostic de surditate trebuie stabilit până la vârsta de 3 luni, pentru că deja la  6 luni să fie inițiat tratamentul de recuperare a auzului: fie prin protezare auditivă sau implant cohlear, în funcție de nivelul de surditate.

-Medicii reușesc să stabilească deficiențele auditive în cadrul primului screening, sau sunt necesare investigații suplimentare? 

Sergiu Parii: Deseori, la etapa primară, poate fi un test fals negativ. Se poate întâmpla din cauza sunetelor emise, zgomotului înconjurător. Ponderea unor rezultate false negative la etapa primară este de până la 20%. Tocmai de aceea, există mai multe etape de screening auditiv.

– În ce constă procedura de screening auditiv la bebeluși?

Sergiu Parii: Procedura este neinvazivă și simplu de aplicat. O cerință este ca, în timpul screening-ului, nou-născutul să fie liniștit, adică să nu plângă sau să facă mișcări. De asemenea, conductul auditiv extern trebuie să fie permeabil, pentru a putea fi introdusă o mică cască. Sunt examinate ambele urechi, iar procedura durează câteva minute. Dacă medicul suspectează prezența unei disfuncții la nivelul urechii medii și urechii interne, sunt efectuate investigații suplimentare.

-Cu ce deficiențe ale auzului se nasc frecvent copiii?

Sergiu Parii: Se nasc cel mai des cu hipoacuzie neurosenzorială, ca afectare a urechii interne, centrilor nervoși subcorticali și corticali, care poate fi cauzată de factori ereditari sau din cauza unor patologii perinatale. Ulterior, intervin și factori inflamatorii, infecțioși, traumatici.

– Femeile însărcinate cum trebuie să se comporte, pentru nu favoriza apariția deficienților de auz la făt?

Sergiu Parii:  În primul rând, femeia trebuie respecte indicațiile medicului de familie, samonitorizeze bolile cronice. Agravarea  acestora în sarcină poate provoca mai multe tulburări, inclusiv și a funcției auzului. De asemenea, trebuie să evite suprarăcelile,substanțele dăunătoare sau produsele care nu trebuie consumate în sarcină.

-În ce situații un nou-născut fără deficiențe de auz riscă să piardă parțial sau total auzul, în primii ani de viață?

Sergiu Parii: În primii ani de viață, auzul poate fi afectat ca urmare a complicațiilor provocate de infecțiile virotice  sau bacteriene, traumatismelor cranio-cerebrale, toxicității medicamentoase. De asemenea, pe parcurs pot interveni și unele maladii ereditare de deficiență auditivă, care nu se manifestă imediat după naștere. Tocmai de aceea este important de a efectua diagnostic audiologic planificat la vârsta preșcolară și școlară.

 –Care sunt consecințele pentru copilul diagnosticat tardiv?

Sergiu Parii: Standardul național privind screening-ul audiologic a copiilor în primul an de viață descrie principalii factori de risc ai deficienței auditive. De asemenea, documentul include un chestionar de evaluare a auzului copilului, destinat părinților. Aici este explicat care trebuie să fie reacția copilului la sunete, în funcție de luni. Dacă apar suspiciuni, se va face o evaluare audiologică complexă. În cazul stabilirii tardive a deficienței auditive, recuperarea poate fi mult mai dificilă. Dacă diagnosticul și, ulterior, protezarea auditivă nu este efectuată la timp, există riscul ca copilul să nu poată însuși limba vorbită.

 –Cum decurge evaluarea audiologică a copiilor la AMT Centru?

Sergiu Parii: La AMT Centru putem efectua screening-ul auditiv și diagnosticul audiologic calitativ, topografic (audiometrie comportamentală, impedansmetrie, otoemisiuni acustice).  Dacă copilul a fost diagnosticat cu hipoacuzie neurosenzorială ori hipoacuzie mixtă, cu implicarea urechii medii si urechii interne,  va fi redirecționat la Centrul Republican de Audiologie și Protezare auditivă, în cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *