Atenție la ce consumați, pentru a evita bolile diareice acute

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează despre creșterea numărului de cazuri de boli diareice acute (BDA), și îndeamnă populația să manifeste maximă prudență în timpul pregătirii și consumului de alimente.

Săptămâna trecută, au fost înregistrate 667 de cazuri, dintre care unul la sanatoriul din satul Hîrjauca, raionul Călărași. 29 de persoane au făcut intoxicație alimentară, după ce au mâncat gulaș din carne, fileu de găină și biftec copt. Infecția Salmonella enteriditis a provocat BDA la jumătate dintre bolnavi.

Cele mai multe cazuri de BDA, care au depășit indicele mediu pe țară, de 17,2 la 100 mii, au fost înregistrate în 12 teritorii, inclusiv în Chișinău, Tiraspol, Bender, Călărași, Sîngerei și Slobozia. Aproape 60% dintre bolnavi au până la 17 ani.

În aceste condiții, specialiștii în domeniul sănătăți publice îndeamnă populația să respecte următoarele reguli:

  1. De igienă și curățenie:
  • Spălați-vă pe mâini înainte și în timpul prelucrării alimentelor.
  • Spălați-vă pe mâini după ce folosiți toaleta.
  • Spălați și dezinfectați toate suprafețele și ustensilele utilizate la prepararea hranei.
  • Protejați bucătăria și zonele de gătit împotriva insectelor, paraziților și animalelor.
  1. De păstrare a alimentelor
  • Separați carnea crudă și fructele de mare de celelalte alimente.
  • Folosiți echipamente și ustensile separate (cum ar fi cuțitele și tocătoarele) pentru manipularea alimentelor crude.
  • Depozitați alimentele în cutii pentru a evita contactul dintre alimentele crude și cele preparate.
  1. De respectare a condițiilor și temperaturii de pregătire
  • Gătiți alimentele cât mai bine, în special carnea, ouăle și fructele de mare.
  • Supele, ciorbele și tocănițele trebuie fierte pentru a vă asigura că au atins 70℃.
  • Reîncălziți alimentele gătite la o temperatură cât mai mare, preferabil peste 60℃.
  1. De respectare a regulilor de păstrare 
  • Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore.
  • Refrigerați imediat alimentele gătite sau perisabile (de preferat sub 5℃).
  • Păstrați alimentele gătite la temperatura de peste 60℃ înainte de a fi servite.
  • Nu păstrați alimentele timp îndelungat, nici chiar în frigider.
  • Nu decongelați alimentele la temperatura camerei.
  • Nu folosiți alimentele după data de expirare a acestora.
  • A folosi apa și materia primă sigure.

Precizăm că, autotratamentul este interzis în cazul apariției semnelor clinice de BDA. Vă recomandăm consultarea de urgență a medicului de familie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *